%100 Türk sosyal ağ sitesi
Kategori: Twitter
İstiyorum ki %100 Türklere özel, Türk diline, coğrafyasına, kültürüne özel bir sosyal ağ sitemiz olsun. Ruslar ve Çinliler yaptığını bizde yapalım.Sosyal ağ sitesinde olması gereken en önemli özellik üye sayısıdır. Arkadaş veya aile çevrende kullanım oranıdır. Ve hemen ardından özelliği, işlevselliği gelir. Ülkemizin ilk sosyal ağ sitesi sanırım Siberalem oluyor. O zamanlar kız internetten tavlanır mantığı yüzünden siberalemin yaptığı iş çok tuttu ve Türk internet kullanıcıları arasında sosyal ağ mantığı bunun üzerine kuruldu. Peşpeşe rakipleri açıldı. Bu rakipler arasında en farklı işlevselliği Yonja.com sunmuştu. Kendine sürekli yeni özellikler eklemeye çabalaması onu diğer sitelerden ayırdı ve kısa sürede 500Bin üyeye ulaşarak zamanının Türkiye rekorlarını kırmıştı. Hatta o kadar popülerdiki online alışveriş sitesi olan yonjashop'u kurmuştu.
Fakat ana fikir olarak hep kız tavlama üzerine kurulu olması, daha doğrusu sosyal ağ sitelerimiz bu fikir üzerine kurulu olup, fikirlerini genişletmemeleri onların sonunu getirdi. Peşine Facebook'un Rusya ve Çin dışında tüm neredeyse tüm dünyayı ele geçirmesi karşısında maalesef bizde susup ona uyduk.
İsterdim ki Facebook yerine Rus'ların Odnoklassniki.com (ok.ru) ile VK.com ile yaptığını, Çin'lilerin Weibo, Tencent, Qzone ile yaptığını biz kendi ülkemizde yapalım. Yapalım çünkü dilimiz tüm dünya dillerinden zıt bir düzende olduğu gibi mantık yapımızla zevklerimizde neredeyse tüm dünya halklarına zıt. Üstelik sadece Türkiye değil Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Avrupa, Rusya Türkleri gibi Resmi 200 milyon, gayri resmi 350 milyon'a varan Türk nüfusuna hitap edebilsin.
Aslında hem nüfus olarak hem de meraktan oluşan potansiyel olarak yeterince nüfus ve arzumuz var ama girişimlerimiz yanlış. Örneğin; bir çok sosyal ağ denemesi yapılıyor ama bunlar hem bize hitap etmiyor hemde kültürümüze uygun değil. Yapacağımız sosyal ağ sitesi taklit olmaktan ziyade kendine özel yazılımı olmalı. Bize gerçek değerlerimiz hatırlatmalı, öğretmeli, teşvik etmeli. Dürtmek yerine Osmanlı Tokadı patlatmalı, arkadaşları Türk kahvesi içmeye davet etmeli, Kıraathane sohbetleri yaptırmalı, akrabalarımızın elini öptürmeye götürmeli. Bize zaten hali hazırda yapanların yaptığını aynen yapmamalı. Çünkü bi tane varken ikincisine ne gerek var kuralı her zaman kazanır.
Bazı sosyal ağ denemeleri yapanlarımız oluyor. Mesela;
- Quup.com, yaptıkları şey şu Friendfeed.com’un kopyası ile yayına başlayıp insanlara %100 Türk sosyal sitesitesiyiz, hadi buyrun gelin demek. Yani o kadar hazır davranmışlarki yazılımın İngilizce olan yerlerini Türkçe'ye çevirmemişler bile. Duyduğum kadarıyla piyasaya tamamen baştan Türk yazılımcılar tarafından yazıldığını yaymışlar ama yazılım Sharetronix sosyal paylaşım script'inin hık demiş burnundan düşmüş. İsimlerinin özeti "Quick Update" Hızlı Güncelleme. Bir dönem üye olup kullanmaya çalıştım. Aslında mobil yazılım vs. piyasa da bu işi en çok onlar yapmaya çalışıyor. Sitenin sahibi ve yazılımcısı sıkı arkadaşlar. Sitede aktif durumdalar ve hemen hemen her an online durumdalar. Üyeleriyle kızgın tartışmalara bile giriyorlar. Kesin bir bilgi değil ama sanırım başkasının profiline girip kullanabiliyorlar. Çünkü bir dönem orayı aktif kullanmayı denedim. Quup profilim quup.com/ikoc 'tu. quup.com/isa profiline baktım, üye olduğundan beri bir mesaj atıp gitmiş ve üzerinden 2 seneye yakın siteye gelmemiş görünüyordu, o zamandan beri başka mesaj atmadığından hesabı kullanmak istemiyorsan bana verirmisin diye mesaj attım kendisine, bir kaç ay hiç cevap verdi. Daha sonra forum yazılımcısına mesaj attım bu arkadaş sanırım hesabı kullanmıyor, bende aktif olarak kullanmak istiyorum, kendisine ulaşıp mesaj atsan o hesabı bana verseniz diye. Dememin üzerinden bir kaç dakika geçtikten sonra o hesap bana mesaj attı ve isa ben bu hesabı kullanıcam dedi gitti. Yani durum beni işgillendirdi. Doğru yada yanlış. Neyse daha sonra başka bir konuda site sahibiyle siyasi tartışmaya girdik, buda beni siteden soğuttu. Orada 3 seneye yakın kullandığım hesabımı sildim. Bir site sahibi üyeleriyle böyle tartışmalara girmesi abes.
- Duube.com, quup friendfeed'i taklit etmiş sanırım bu da quup'u. Logosunda quup simgesi var. Kurucuları farklı görünüyor. Amaçları Türkiye'nin sosyal hizmetlerinin yanı sıra dosya paylaşım bulut servisi olmak. Kosgeb'den projesini onaylatıp kredi almış ve bir üniversitenin teknokentinde çalışıyor. Üye olmak için sms onayını şart koşuyor. Bu şartı kaldırmazsa başarılı olması imkansız gibi birşey. Telefon numaramı vermek istemediğim için üye oludp denemedim.
- freelyshout.com (ozgurcehaykir.com), ziyaretçisini her geçen gün artırıyor ama Türkçe ismi varken ingilizcesine odaklanması garip. Site twitter tarzı ile hizmet veriyor ama farkı 140 karakter sınırı olmadan.
- curbaa.com, Siteye giriş yapmak için internet explorere ve firefox kullanamıyorsunuz, başka bir tarayıcı kullanın diyorlar, daha ilk dakika da buldukları gol ofsayt yani. Tasarımıda aynı mergeen gibi twitter-facebook karışımı hazır bir yazılıma benziyor.
- peplr.com, Twitter alternatifi olmak adıyla Türk tasarımcılar tarafından açılmış, tasarım açısından özgün, taklit değil kendileri yazmış gibi görünüyor ama dili İngilizce.
- friendplans.com, zamanlama yaparak paylaşım yapıyormuşsun. arkadaşlarınla arandaki ilişkiye göre puan alıyormuşsun. Şu anda atıl durumda duruyor.
- mergeen.com, Twitter-Facebook karışımı gibi duruyor. Bir miktar rağbet görüyor ama ismi bana kötü geldi. Çünkü ateistik bir isme sahip. Türk mitolojisinde mergen isimli bir tanrının adı falanmış. Böyle şeyler Müslüman Türk'e aykırı. Tasarımı Twitter'in 2007ledeki hali gibi. Ama yazılım ya baştan yazılmış ya da var olan bir yazılım kendi yazılımcıları tarafından geliştiripmiş.
- socitive.com, hiç ekran görüntüsü paylaşmıyor. Ana ekranının tasarımı freelyshout.com'a çok benziyor. Üye olmak için gmailin millete alıştırdığı davetiye mantığını yapmışlar. Üye olanlar 15 arkadaşa kadar başkasını davet ediyorlarmış.
- esosyal.com, Daha önceden farklı isimlerde iş yapmayı denemiş ve en son esosyal.com adını alarak yoluna kararla devam ediyorlar. Kullanım açısından çok ciddi manada olmasada şu anki listede ilk 5'e girer. Sebebi ise gördüğüm kadarıyla ne kadar magazin ünlüsü varsa hepsine birer hesap açıp gerçek manada kullandıkları instagram, twitter gibi sosyal hesaplarında paylaşılanları site yönetimi tarafından bu sahte hesaplara bağlamışlar. Site büyük oranda magazin dünyasına benziyor ve botlar tarafından yapılan oto paylaşımlar yüzünden robot çöplüğünü andırıyor.
- takiplen.com, Proje 3 sene önce geniş bir basın duruyusu ile başladı. Sharetronix hazır sosyal ağ scripti üzerinde yapılan düzenleme ile yayına yapmakta. Düşüncelerini hoş gördüm, hatta hasta olanlara ilaç saatlerini hatırlatıcı bir ceptelefonu uygulamaları bile var. Ama işi yapan firma sosyal ağ noktasında sanırım vasat durumdalar.
- birgo.mynet.com, Türkiye'nin bir zamanlar tek sitesi olan Mynet aynı Google gibi sürekli sosyal ağlar deniyor ama bir türlü tutturamıyor. Birgo'da bunlardan birisi. Yazılım açısından en azından kendi yazılımları.
- hocam.com, Türkiye'nin üniversiteler arası sosyal platformu. Sadece Üniversite üyeleri üye olabiliyor ama şöyle bir durumda var. Eğer aktif bir üniversite mailine sahip değilsen TC numaranla üye olmaya izin veriyor fakat maksimum 25 yaşındakileri kabul ediyor. Tabi gene üniversiteli olmak şartıyla. Hocam.com sanırım Türkiye'de sosyal ağ alanın da amacına ulaşan tek platform diyebiliriz. Yaklaşık 9 yıllık bir geçmişi var.
- ahsar.com, şu ana kadar Türk fikrine en yatkın sosyal ağ sitemiz bunu gördüm. Üstelik kurulması bir kaç ay olmasına rağmen şu anda ciddi bir üye rakamına ulaşmış. Adı Osmanlıca da "çok kısa, muhtasar, özet" anlamlarına gelmekteymiş. Amacı Türkiye'nin Twitter'ı olmak. Yalnız uygulama ve tasarım noktasın da şu hatası var tasarımı birebir Twitter'dan kopya ve tasarım hataları içinde yüzüyor. Fakat avantajlı olduğu bir nokta var, ciddi manada reklam yapmakta ayrıca bazı kuruluş ve çevreler tarafından desteklenmekte. Eğer tasarımını Türkiye'ye özgü, taklit olmayan (özelliklerde esinlenme elbet olabilir) hale getirir ve şuandaki çarpık sorunlarını düzeltirse çok iyi derecede kullanılır. Bende hazırda bulunsun diye Ahsar profilimi oluşturdum, bekliyorum.
- kusfisiltisi.com, Kuş Fısıltısı logosu ve fikri ile bir yerli Twitter olmaya adaylar, fakat tasarımsal açıdan Facebook'u ilham almış, kullanım açısından da Twitter'ı. İkisinin karışımı bir site olmuş. Yani bu iki sitede eksiklikler olduğunu, keş twitter da facebooktaki şu özellik olsaydı diyenler yada tam tersi şeklindekilerin isteklerini sanki tek bir sosyal ağda toplamış. Bu tabiki bir artı olmuş. Paylaşımlar da Twitter'daki gibi karakter kısıtlaması yok, paylaımlara fotoğraf ve video eklenebiliyor. Yalnız beğendiğim özelliklerinden biriside ne dinliyorsun kısmı. Kullanıcı kitlelerini incelediğim kadarıyla genç kesimin ağırlıkla kullandığı görülüyor. Umarım diğer kesimlerden de kullanıcıyı tez zamanda toplarlar. Eksiklik olarak ise gizlilik ayarları biraz geliştirilmeli. Misal kişilerin oturduğu yer bilgilerini gizlilik ayarlarından gizleyemiyoruz, yani profilimizi arkadaşlarımız dışındakilere tamamen gizliyoruz yada tüm bilgilerimizi herkes görebiliyor.
Yani şurada 13 tane Türkiye'nin yeni sosyal ağı olmayı hedefleyen siteyi inceledik ve 2 tanesi dışında hepsi başkalarının yazıp hazırladığı sosyal paylaşım yazılımını alıp sağını solunu Türkçe yapıp biraz da görüntüsüyle oynadıkları görülüyor. En önemlisi ise sadece 4 tanesi Türkçe sayılabilecek isme sahip, diğerleri tamamen İngilizce isme sahipler. Tamam sitelerin büyük kısmı senin, benim gibiler tarafından kurulmuş olabilir ama neden hep yaptım olduya gidiyorlar, özgün olmaya çalışmıyorlar, bizden birşeyler katmaya çalışmıyorlar. Böyle yapacaklarsa hiç yapmamaları daha iyi olur, sadece Facebook-Twitter yerine kendi yazılımız olsa da keyifle kullansak diyenleri bezdirip, bu işi facebook ve twitterdan başka kimse yapamaz demelerine sebep oluyorlar.
Şimdi Rusların Odnoklassniki isimli bir sosyal ağı çok orjinal mesela. Tam adamların kültürüne hitap ediyor. Bir Rus'un arayıpta lazım olan hemen herşeyini yapmışlar sitede. Hem ailelere hitap ediyor hem gençlere. Çok değişik bir sosyal ağ. Bu sebeple Rusya'da Vkontakte (vk.com)'nin daha çok üyesi olmasına rağmen en aktif kullanılan sosyal ağ Odnoklassniki.com kısaca ok.ru'dur. Çünkü adamlar VK ile global çapta sosyal ağ olmayı Odnoklassniki ile de sadece Rusya'nın sosyal ağı olmayı hedeflemişler. Çok da iyi başarmışlar. Keşke Türkçe dil desteği olsada ben de kullansam diyorsun ama sadece hedefledikleri ülkerlerin daha doğrusu eski sömürüsü olan Türki devletler ile bazı Romanya, Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan gibi ülkelere hizmet veriyor. Kısaca kontrol altına almak istediği, kendisinden kopmasını istemediği ülkelere hizmet veriyor.
Çinliler mesela Weibo'ları var Twitter gibi ama tamamen kendi yazılımları ve aslında Twitter'dan daha gelişmiş, Twitter kullanıcılarına iyice tanıtıp sorsan o mu? bu mu? diye inanıyorum Weibo diyeceklerdir. Bir Çinli için en önemli iletişim kaynağı haline gelmiş. Yine Tencent QQ var o da Weibo'nun rakibi. Sonra yine QQ'nun çıkardığı Qzone var 650 milyon üyeli sosyal ağ sitesi haline gelmiş.
İki ülkeninin sitelerinde gördüğüm kadarıyla kısmi olarak devlet desteği almışlar, belki bazı şeylerine de müdehale ediyor olabilir ama etmeside gerekli, çünkü orada o kadar insan var, bazen aşayiş için, düzen için, halkı koruyup kollamak için gerekli. Bizde devlet destek verse ya yandaş derler yada özgürlüğe müdehale derler. Yani suç çıkarmak istemeyen bir insan polisten devletten korkmaz, ama korkuyorsa elbet birşeylerden kaçmak içindir, bahaneside daima hazır "Özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar".
Türkiye'de hiç mi sosyal ağ çıkmaz?
Çıkar tabiki ama başta da belirttiğim gibi öncelikle üye sayısı lazım, herkes orada olacak ki olmayanlar da orada olmak istesin. 2. gerçek mana da kolay benimsenecek Türkçe isim, örneğin Mavi çok benimsenmiş bir isimdir, gene oralet, bim (birleşik mağazalar), paşabahçe (bir semt adı), sahibinden, rodi (Ramazan Oğulları Dikiş ve imalat). Yani isim için illa ingilizce lazım değil, Türkçe isimle de çok kolay yapılabilir. 3. olması lazım olan şey geçmiş tecrübe ile olaydan anlamak.
Bakın sahibinden.com, arabam.com, izlesene.com, hepsiburada.com, eksisozluk.com, kariyer.net, yemeksepeti.com, ciceksepeti.com, tamindir.com, sinemalar.com, isimtescil.net, kadinlarkulubu.com ve dahası. Bunlar Türkiye'nin ilk 150 sitesine giren siteler. Hepsi Türkçe isimde hepside benimsendi. Yani Türkçe ismi kullanıcıya benimsetirsen daha sağlam bağlanıyorlar, projeyi benimsetirsen vazgeçemiyorlar.
Mesela bu işi yapar diye düşündüğüm sitelerde var. Örneğin meşhur dönemlerindeki adıyla forumtr, şimdiki adıyla frmtr.com. Sitenin 4 Buçuk milyon üyesi var ve tamamı sosyal ağ kullanmaya yatkın insanlar. Forumtr bir Türk sosyal ağ sitesi açmış olsaydı eminim çok rağbet görürdü ve onlar bu işten bir miktar anladıkları için sektörün ülkece ihtiyacı olan şeyi hissedip yapabilirler, kendilerini sürekli Türk kültürünün ihtiyacına özel sosyal ağ çerçevesinde sürekli geliştirebilirler.
Bir diğeri Yonja. İsmi Yonca'dan geliyor, söylenişi hem hoş hem de akılda kalıcı, geçmiş dönemde ciddi manada kullacı kitlesi vardı. Zamanının en çok kullanılan Türk web sitelerindendi. 500 Bin gibi o zamanlar için çok büyük sayılacak üyeye sahiplerdi. İşleri arkadaşlık sitesiydi ama birazcıkta diğer arkadaşlık sitelerinden ayıran yönü vardı, sosyal arkadaşlık sitesine çok benziyordu, örneğin Hi5 gibi. Bu yüzden onlarda hem isim var hem geçmiş deneyim, hemde yönlendirilebilecek çok sayıda üye kaydı var.
Bir diğer site Mynet. Biri bu adamlara yardım etsin, çünkü sanki kafalarına taş düşmüş gibiler. Bir zamanlar internetin tek hakimiyken şimdi hiçbirşeyden anlamayan bir site gibi davranıyorlar. Açtıkları hizmetleri açtıktan sonra neredeyse hiç geliştirmeden öylece bırakıp çöp haline gelmesini sağlıyorlar. Vidivodo'yu aldılar, site popülerken sayelerinde popülaritesini kaybetti, adamlar ayrıldı sonra. Mail hizmetleri hala mailleri alamıyor, tekrar tekrar mail attırmak zorunda kalıyorsun, beyazperde'yi aldılar beceremeyip hem sitenin değerini düşürdüler hem anlaşmayı bozdular. Mysite diye çok tutan ücretsiz website hizmetleri vardı, açtıkları gibi hiç geliştirmeden bıraktılar site kapandı gitti. Şu anda gördüğüm üzere tutturabildikleri tek şey magazin haberciliği ile oyun sayfaları. Ama halen geçmişte Türkiye'nin en çok tercih edilen sitesi ve halen ciddi bir potansiyeli var. Böyle bir proje yapsalar cidden dikkate alıp kullanmak isteyen çok kişi çıkar.
Tek yapmaları gereken bu kurallara uyup biraz reklam etmek, gerisi İnşallah gelecektir.
Merhaba suanda kullandiginiz wordpress temasi nedir acaba bir projem icin boyle guzel bir temaya ihtiyac bulunmaktadir bu konuda bana yardimci olma sansiniz nedir isa koc bey?
YanıtlaSilMaalesef kardeş. Artık aktif kullandığım temaları paylaşmıyorum. Geçmişde hoşuma gitmeyen deneyimler yaşadım. Bu nokta da yardımcı olamayacağım için üzgünüm.
YanıtlaSilMerhaba isterseniz e-posta uzerinden konusalim size uygun olurumu?
YanıtlaSilTamam, fakat konu hakkinda fikrim boyle maalesef.
YanıtlaSilMerhaba bana bu kadar güzel bir tema onerebilirmisiniz ancak ben mobile önem veriyorum sizinde web sitenizin mobil teması çok güzel benimde böyle bir temaya ihtiyacım var yardımcı olucağınızı ümit ediyorum teşekkürler.
YanıtlaSilFırsat buldukça kontrol ederim İnşallah. Sen sadelik ve mobilde kullanışlı görünmesine önem veriyorsun değil mi?
YanıtlaSilGüzel bir konuya değinmişsiniz. Umarım bizden de birileri adamakıllı birşey yapar. :)
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSilYaklaşık 1 haftadır yana yakıla aradığım bir konuya değinmişsiniz, yazınız çok objektif ve yerinde olmuş. Siteler için yaptığınız yorumlarda benimde en çok şok içinde takip ettiğim mynet var bir zamanların internet denilince akla gelen ilk sitesi şimdilerde arama sonuçlarında bile denk gelmediğim bir site.
Şimdi gelelelim asıl konuya neden bu konuyu aradığıma ben antalya serikte bir perakende firmasında mağaza yöneticisi olarak çalışıyorum bu ilçeye geleli iki yıl falan oldu ben bu ilçe için bir sosyal ağ düşünüyorum çünkü burada internet ile ilgili şeyler yeni yeni gelişiyor ve elbette ilerleyen günlerde çok ihtiyaç duyulacak diye düşünüyorum. Bir domain aldım www.serik.li bu ilçenin nüfusu 113,761 eğer tutturabilirsem iyi reklam işi çıkartırım diye düşünüyorum. Bu iş için bütçe ayıramıyorum çünkü yok. Ondan dolayı açık kaynak kodlu olan bir yazılım kullanmam lazım sizce Sharetronix benim işimi görür mü? yada önerebileceğiniz daha farklı birşey var mı? Gönül isterdi ki yazılım özgün olsun ama buradaki kitlem bu tür şeylere hiç mi hiç takılmaz. Sizden isteğim domain sosyal ağ için uygun mu? Sharetronix bu iş için yeterli mi?
saygılar
Mehmet KAYA
Evet mobil olması çok önemli tessekürler yazdıklarınız okumaktayım çok güzel ve devam da ediyorum sağolun bu konuylada ilgilendiğiniz için.
YanıtlaSilSharetronix işinizi görür, sen sonuçta yerel bir yersin. Sharetronix'i kendim kurup kullanmadım ama onu kullanan sitelerden gördüğüm kadarıyla sosyal ağın yanına biraz portala dönük, yani insanlar takip ettiklerinin dışında genel paylaşılan konularıda biraz görüyorlar. İyi düşünmüşsün site işini. Yerel genelde bu tür şeyler işe yarıyor. İnsanlar bir müddet sonra ne olup bitiyor herşeyi bu siteden öğrenmeye çalışıyorlar. İlçede olan haberler, kazalar, ölümler, yenilikler vs. Hatta sonra kendilerride birşey olduğunda hemen girip paylaşıyorlar.
YanıtlaSilİsa bey mail adresinizi verebilirmisiniz?
YanıtlaSilisakoc (et)outlook.com.tr
YanıtlaSilgüzelmiş
YanıtlaSilMerhaba bende firmafların ve bireylerin paylaşımda bulunacagı bir sosyal ag oluşturmak istiyorum şu anda hazırda bir sitemiz var ama hiç içime sinmedi (www.firmamburda.com )…mesela yukarıda vermiş oldugunuz linkler geçekten güzel siteler, bana bu konuda bir fikir verebilirmisiniz..şimdiden teşekkür ederim
YanıtlaSilAçıkçası yazılımınızı beğendim, hem işlevsel hem sadece. Şu anda biraz stabil duruyor yalnız. Yani firma sayfasını oluşturunca sanki bi daha birşey güncellenmeyecekmiş gibi duruyor. Böyle olursa çoğu firma bir defa gelir firmasını ekler bidaha uğramaz. O yüzden biraz güncellenen birşey olmalı. Eğer yazılımına müdehale etme imkanınız var ise firma sayfasına girildiğinde hakkımızda kısmı yerine orada firmanın sürekli yazılar, resimler videolar vs bilgiler ekleme imkanı olan bir sayfası olsa orada bu son gelişmeler aynı facebooktaki gibi yeniden eskiye sıralansa. Ayriyetten firmalara üyelerin yorum yapma imkanı olursa üyelerde olaya aktif katılır. Bir diğer eksik ise sitenin giriş tasarımı çok iyi yalnız diğer sayfalarda yazı font tipleri, font büyüklükleri ve rengi gibi bazı çarpıklıklar var, onlar hoş ve uyumlu hale getirilmeli. Birde ana sayfadan da hali hazırda ekli firmalara ulaşabilmek için arama yapmadan tıklayarak ulaşılabilecek linkler olsa iyi olurdu.
YanıtlaSil[…] Alternatifleri: Bu konuda %100 Türk sosyal ağ sitesi isimli yazımı […]
YanıtlaSilçok iyiymiş :)
YanıtlaSilçok güzel projelerdi ama tutmadı
YanıtlaSiltürk olması güzel ama İnşallah ii olur
YanıtlaSilGüzel projeler ancak tasarım olarakta özgün olurlarsa baş.arıyı daha çabuk yakalayabilirler
YanıtlaSilTürk sosyal ağı inkiveta.com 'u inceleme dışında bırakarak bence bu siteye haksızlık ediyorsunuz. Buradaki çoğu siteden daha fazla üyesi var ve gerek kodlama gerekse arkasında yatan fikir olarak hepsinden daha özgün.
YanıtlaSilDaha önce görmediğim içindir. İyice bi incelediğimde onuda yazıya ilave edeceğim İnşallah.
YanıtlaSilGüzel paylaşım.
YanıtlaSilhady.com Türkiye nin sosyal ağı olcak bence hemde mobil uygulamalarıda yapılıyor müthiş birşey yapıyor adamlar.
YanıtlaSilVay arkadaş memlekette türk yapımlı bu kadar sosyal ağ olduğunu bilmiyordum.Bunlar amerikadan çıksa eminim hepsi tutar marka olurdu.Teşekkürler admin
YanıtlaSilBen bu konuda cok meraklıyım bende acıcam ıns ama acan varsa hayalı olan varsa gelsın el ele verelım benım arkds cevrem cok bana ulasırsanız her turlu yardımda bulunurum ... 0545 412 61 93
YanıtlaSilÇok Yakında İnşallah Beklenen Sosyal Ağ Geliyor.
YanıtlaSilMerhaba , bende yeni keşfettim. burdaki listede yok ama Türkfem diye bir sosyal paylaşım sitesi var ve oldukça başarılı gözüküyor :)
YanıtlaSilsitenin adresi: http://www.turkfem.com/
dokusal.com %100 yerli yapım yakında
YanıtlaSilneden outlook hesabı kabul etmiyor email için onu anlamadım
YanıtlaSilteşekkürler.....
YanıtlaSilhady.com tamamen yerli kodlama
YanıtlaSilŞuan açık görünmüyor.
YanıtlaSilHady.com mobil siteside tamamlandı tekrar yayına girdi.
YanıtlaSilYerli sosyal paylaşım sitesi deyince yakında herkesin aklına sosyalken gelecek (:
YanıtlaSilwww.sosyalken.com
bence tasarımı berbat...
YanıtlaSilBUDA %100 GÜVENİLİR BİR SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİ KAYIT OLUN
YanıtlaSilhttp://sosyalolunbiraz.pe.hu/wonderful
merhabalar oncelıkle yazınızı begendım ancak sıze su konuda katılmıyorum sıte ısmı turkce neden degıl dıyorsunuz turkıyede internet kullanımı cok yaygın degıl 4 kişilik bir aileyi baz aldıgımızda evde sadece 4/2 kişi pc kullanabılıyor ancak yurt dısında bu rakam 4/3 e yuksele biliyor dolayısı ıle yabancı alan adları daha cok akılda kalıyor ben 6 sene once baslayıp 2 senede bıtırdıgım bır projemden bahsedeyım turkıyenın ılk ve tek yenı nesıl sosyal paylasım sıtesı kı ozamanlar suanda yaygın olarak kullanılan yenı nesıl sozcugununde ılk kulanan kısıyım sitemi demo olarak sundum agememoir.com anlamı anı yaşa bu sıte 6 ay da 160 Bin kullanıcıya ulastı. bu az bır rakam degıl tabı. webadam.com ile çalışıyordum. trafık hızım arttıgı ıcın batuhan bey benden sanal sunu vps e gecmemı ve aylık 900 tl odememı yoksa sıtemı kapatacagını soyledı bende dosyalarımı yedekleyıp sıldım. zaten demo ıdı amacım para kazanmak degıldı neden 900 tl odeyeyımkı dedım ve suan dosyalarımı yazılımımı dahada gelıstırıyorum. ve onumuzdekı yıl kendı sanal sunucum ıle kendı sıtem ve yenı adım ıle gundeme bomba gıbı dusmeyı hedeflıyorum.
YanıtlaSileminmisiniz ben 15 yaşında lise 2 öğrencisiyim ve sosyal ağ sitem var http://muratemre.org/social
YanıtlaSilBu hazır bir yazılım. Bunu böyle ücretsiz hizmetleri kullanan herkes yapar. Bizim bahsettiğimiz tamamen bizler tarafından düşünülmüş, ya baştan kendimize göre yazılmış yada yazılmış olan birşeyi bize uygun şekilde uyarlamış olması.
YanıtlaSilİngilizce isimle hedef kitleniz 2 milyar insandır, doğru diyorsun. Bizim bahsettiğimiz biraz daha farklı. Genele açık olmak yerine Türkçe dil kullanan ülkelere göre yerel bir sosyal ağ olması. Bu küçük bir kitle doğrudur. Ama bizim kültürümüzün gerektiğinin hepsini içinde barındırdığı için yabancı bir siteye ihtiyaç duymayacağız. Zaten insanlarımızın hemen hemen hepsi facebookta gene Türk kişilerle görüşüyor. Çok azı facebooku yabancı insanları tanımakta kullanıyor.
YanıtlaSilGördüğün üzere bu site ücretsiz bir domain ve hosting üzere kurulmuş sosyal ağ yazılımıdır dostum. Yanlış bilgi vermeye çalışma lütfen.
YanıtlaSilBizlerinde oluşturduğumuz.
YanıtlaSilkusfisiltisi.com
adlı sitemiz yer almaktadır. Tamamen Bize aittir.
Geniş çaplı çalışmalarımız var.
Herkezi Bekleriz..
isa hocam dedigini anlıyorum fikirlerim var ama bu iş ekip işi yatırım işi o mynetin parası var aklı yok,bir ara jadde yi alıp kurup kapattıkları gibi,ferhat kardeşim o sistem codecanyondan alınma bir dandik script 1 sene sonra çökeceğine garanti vererim :) facebook twitter gibi alt yapısı derin sağlam sistemler lazım serverler lazım ama herkes ben kazanıyım dediği için biz bir halt yapmayız herkes kendi çapında çabalıyor o kadar yazılımcı var hala dünyaca kullanılan bir haltımız yok buna sinir oluyorum saygılar.
YanıtlaSilhazır sistem öyle çöker işte :D
YanıtlaSilkusfisiltisi.com' un sistemi hazır değildir, geliştiricisi Berkay AKSOY' dur. Socialkitin teması Grape' yi kullanmakta olup çekirdek sistemi yazarın kendisine aittir. PDO veritabanı mevcuttur. Bilip bilmeden görüşüne bakıp yorum yapmak doğru olmaz bana kalırsa. Adamlar 10 aydır ayaktalar ve gram kasma yok. Bence çökeceğine çok erken garanti vermişsiniz :D
YanıtlaSilwww.hady.com
YanıtlaSilİlk defa bir Türk'ün yaptığı yazılımı bu kadar beğendim ve gurur duydum. Kim yaptıysa harika bir iş çıkarmış ve büyük emek harcamış. Acayip hızlı bir sistem ve sunucuları da çok hızlı, farkettiğim kadarı ile epey bir donanım çalışıyor arka planda. Sanırım Hala tamamlamaya çalıştıkları özellikler var o yüzden Logosunda Beta duruyor. İnşallah büyür ve büyüdükçe yavaşlamaz.
Bence eniyileri AHSAR CURBAA SOSYALKEN bunlara destek olmalıyız
YanıtlaSilYazının içinde yok ama en beğinilir sosyal paylaşım sitesi sosyalsiten.com bence.
YanıtlaSilSıfırdan sosyal ağ yapmama sebepleri adamlar yapmış ben neden yapıyımki bunu kullanıyım Ve 2 ci sebep ise tutmama ihtimali
YanıtlaSilhady.com u inceledim kodlaması profosyonel ajax ile sayfayı yormayıp socket yapısı kullanmışlar. Chat messengeri çok iyi. Fakat bence şu facebook anımsatıcı dizaynları bırakıp daha farklı bir şeyler yapmalı.
YanıtlaSilahsar.com da php social microblogging Codecanyon editi :)
YanıtlaSilisa bey sizinle nasıl iletişime gecebilirim ?
YanıtlaSilhttp://www.isakoc.com/reklam-ve-iletisim linkinden iletişime geçebilirsiniz.
YanıtlaSilSosyaliz.Net Sosyal Ağ'ın da sosyal paylaşımlar yapabilir, itiraf edebilir ve Yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz.
YanıtlaSilbirde www.sendesor.net var
YanıtlaSilHepsi tamamda nasıl www.ilkok.com sosyal paylaşım sitesini yayınlamadınız hayret ettim. bence facebook a rakip en iyi türk yapımı site o
YanıtlaSilteşekkürler bilgi verici bir makale olmuş
YanıtlaSilteşekkürler arkadaşlar bu makaleden çok şey öğrendik
YanıtlaSilİyi günler İsa bey, bizim de üniversiteler arası sosyal ağ projesi olarak geliştirmeye çalıştığımız bir projemiz bulunmakta; www.kantinde.com sitemizi inceleme şansınız var mı?
YanıtlaSilHayırlı olsun. Umarım başarılı olursunuz.
YanıtlaSilGerçekten her konuda Türkiye geride kalıyor. en basit ürünler bile ithal ediliyor. Bizim insanlarımız paraya odaklı hizmet vermeyi seviyorlar tabiki para önemli ama ilk baştaki amaç hizmet markalaşma ve pazarlama sonrasında zaten para bir şekilde gelmeye başlıyor. Umarım bizleri şaşırtacak yeni projeler görürüz.
YanıtlaSilSORUNUZUN Cevabını ben vereyim evet Türkiye’de hiç bir sosyal ağ çıkmaz. :D
YanıtlaSilDediğiniz sitenin hala ayakta olduğunu hatırlatırım.
YanıtlaSilİsa Hocam, kusfisiltisi.com içinde sizlerden destek bekliyoruz. Tamamen Türkçe kodlar ile desteklenmiş bir sosyal ağ sitesi :)
YanıtlaSilDostum inceleme fırsatım olmamıştı, askerdeyim, biraz önce bir ön inceleme yaptım. Fikirlerimle birlikte sitenizide yazı içerisine ekledim.
YanıtlaSilTeşekkürler Hocam, %100 Türkçe kod olarak kodlamistim. Çok zamanımi almıştı, mobil uygulamayı bile diger siteler gibi web sitesine yönlendirmeden yapmıştım. Ancak destek alamadım hiç bir blog' dan. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
YanıtlaSilwhilee.com - Türkçe Sosyal Ağ sitelerinden biri.. Listede olmalı.
YanıtlaSilHenüz yeni açılmış, kendisini bir süre yayında kalıp ispatlaması lazım.
YanıtlaSilgüzel makale. ELinize sağlık
YanıtlaSil[…] Alternatifleri: Bu konuda %100 Türk sosyal ağ sitesi isimli yazımı […]
YanıtlaSilgüzel makale ellerine sağlık hocam
YanıtlaSilSelam isa kardeşim ve yorumcu arkadaşlar acaba bu sitelerin sosyal ağ yazılımları nedir acaba benime bir islami sosyal ağ sitesi kurma projem var fakat şuanda kurulum ws için herhangi bir bedel ödeyemem borçlarımdan dolayı ama siteyide kurmak istiyorum para kazanma niyetinde deyilim sadece neden bir islami sosyal ağ sitesi yok ve elimde bulunan ve uzun zamandır ne kurayım diye düşündüğüm www.islamagiris.com domainim ve hostingim mevcut uzun süreli sıkıntı yaşamayacağım sosyal ağ script fikirleriniz ve kurulumda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
YanıtlaSilgüzel makale ellerine sağlık hocam
YanıtlaSilçok güzel bilgilendirme hocam ellerinize sağlık
YanıtlaSilEyvallah.
YanıtlaSilharika bir paylaşım
YanıtlaSilfreelyshout için ne kadar da salakça bir değerlendirme. freelyshout kullanılsaydı veya bilgi sahip olunsaydı daha iyi bir paylaşım olurdu. yaklaşık 400 bin kullanıcı sayısıyla sizi %100 yerli sosyal medyamıza beklerim. #freelyshout
YanıtlaSilOrtalama istattistik değerlerine bakıyorum benim sitemden yakşalık %50 daha kötü durumda. Şimdi bu kadar kötü istatistiklerle mi 400 bin kullanıcıs var? Bu yorumunuz da sallamak için iki nedeniniz olmalı ya, salakça bir cevap vermek istediğiniz için, ya da sitedekki 40bin kullanıcıdan sonraki 360 bin kullanıcıyı site sahibi elle fake hesap olarak oluşturdu. Yoksa 400 bin üye ile şuanda Türkiye'nin en çok kullanılan ilk 100 sitesine muhakkak girerediniz.
YanıtlaSilEn nefret ettiğim türkçe site yapıyorlar ama adını ingilizce koyuyorlar. Bu ne saçmalıktır nedir bu yabancı ülke merakı. adam gibi türkçe bir isim koy.
YanıtlaSilTacikistan türk değil !
YanıtlaSilNedir peki?
YanıtlaSilFarssoylu bir millettir
YanıtlaSilİyi de İran'la Tacikistan arasında Afganistan, Türkmenistan, Özbekistan var. Kaldı ki İranın, Afgan ve Türkmenistan sınırı neredeyse hep Türk, 30 Milyon civarı Türk yaşıyor o bölge de. Bu yüzden Taciklerin Farslılarla bir alakası imkansız gibi.
YanıtlaSilIranla komşu değil diye fars soylu deyil demek mi?! Tacikçe bile fars dilinin bir koludur. Farsça İran, Tacikistan resmi dildir. Önce araştırmak lazım. Belli ki, Tacikistan hakkında ilgilenmemişsin.
YanıtlaSilEvet, ilgilenmedim.
YanıtlaSilguzelsıte
YanıtlaSilguzel paylasım
YanıtlaSilgüzel makale elinize sağlık..
YanıtlaSilHarika bir yazı olmuş. Teşekkürler
YanıtlaSilMakaleniz gerçekten çok güzel başarılarınızın devam dilerim...
YanıtlaSilMakale için emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum
YanıtlaSilçok güzel bir makkale emeği geçen herkese teşekürler
YanıtlaSilyazınıza bu kadar emek harcamızsınız emeginize saglık gercekten umarım istekleriniz gercek lur
YanıtlaSilSosyal ağlar eskisi gibi seoya katkısı var mı ?
YanıtlaSilEvet. Halen iyi derece de etkisi var.
YanıtlaSilPetroti Sosyal Ağ ve Blog Sitesi
YanıtlaSilhttp://www.petroti.com
güzel makale iyi yazı takip edilmesi gerelen bi yazı
YanıtlaSilÇok güzel tespiti yapmışsınız.Devam edin .Destek gelir inşallah
YanıtlaSilteşekürler bu güzel bilgiler için
YanıtlaSilVerdiğiniz engin bilgiler için teşekkür ederim
YanıtlaSilBu siteler hala aktif olarak çalışıyor mu ?
YanıtlaSil