Kategori:
excelde-iskonto-yapma-formulu

Hesap makinesi ile yüzde hesaplama oldukça kolay fakat Excel geleneksel yöntemlerden farklı şekilde bir formülle yüzdeleri hesaplamakta. Excel'de yüzdeli iskonto yapmak için yukarıdaki formülü uygulamamız gerekmekte.

Öncelikle hesaplamalarda Excel'in saçmalamaması için hücre biçimlerini gerektiği gibi ayarlamamız daha kolay olacaktır. Yani para kısımlarının birimlerini para, yüzde biçimli olacak hücre tipini yüzde olarak seçmemiz lazım. Aksi takdirde farklı rakamlar ortaya çıkıp aklınızı karıştırabilir.

Excel'de yüzdeli iskonto yapma formülü



İlk olarak var olan tutarımızın olduğu A4 hücresinin biçimini Para birimi olarak ve 2 haneli ondalık basamaklı olarak belirliyoruz, ardından iskonto yüzdesini yazacağımız B4 hücresinin tipini yüzde birimi olarak seçiyoruz, ayrıca rakamın yanın % işareti koyarsanız otomatik olarak hücre biçimi yüzde olarak algılanacaktır. Ardından genel toplam hücresi C4'e gerekli formülümüzü aşağıdaki gibi yazıyoruz.

C4 Genel Toplam Hücresindeki Formül



=A4*(1-B4)

Böylece A4 hücresindeki tutara B4 hücresindeki %12 iskontoyu uygulayıp toplam tutarı 88 TL'ye indirerek indirimimizi yapmış oluyoruz.

Ayrıca aynı formülde sadece - işaretinin yerine + işareti koyarak tutarda indirim yapmak yerine tutara zam yapmakta da kullanabilirsiniz. Aşağıdaki gibi;

Excel'de yüzdeli zam yapma formülü



=A4*(1+B4)

Böylece A4 hücresindeki 100 liraya B4 hücresindeki %12 zammı yaparak C4 hücresinde 112 TL zamlı fiyatı bulmuş oluyoruz.

Bir diğer yöntemde de eğer yüzde hücresi kullanmdan hesaplamak istiyorsak B hücresini işin içine dahil etmeden indirim yapmak istiyorsak hücre adresi yerine direk yüzdeli rakamımızı yazabiliriz. Aynen aşağıdaki gibi.

=A4*(1+%12)

Böylece formülün içinde direk %12'yi ilave ederek ayrıca bir hücre kullanmadan zam yada indirim yapmış oluruz.

Bu işlemlerin Excel dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz.






Excel'de döviz kurlu yüzde iskonto yapma formülü



Exceld'e doviz kurlu iskonto yapma formülü

Excel'de döviz cinsinde fiyatı olan bir ürünün fiyatını hem ₺ Türk Lirasına çevirip hemde yüzde iskontosu yapmak için uygulayacağınız formü aşağıdaki gibidir.

=TOPLA(A2B2)-TOPLA(A2B2)*C2

Böylece hem A2 hücresindei 158,53 €'yu hem B2 hücresindeki 2,9979 TL Avro kuruyla Türk lirasına çeviriyoruz hem de C2 hücresindeki %12'lik indirimi uygulatmış oluyoruz.

Ayrıca döviz kurlu fiyatımızda indirim değilde zam yapmak için ise aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

Excel'de döviz kurlu yüzde zam yapma formülü



=TOPLA(A2B2)+TOPLA(A2B2)*C2

Zam yapmak için sadece ortadaki - işareti yerine + işaretini koyuyoruz.

Bu işlemin Excel dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz.






Ayrıca bkz: Pratik yüzde hesaplama