Kategori:
Her Türkiye vatandaşı askerlik görevini yapmakla mükelleftir. Askerlik aslında dışarıdan çok sıkıntılı gibi görünse de hatta o an askerlik yapan birisi için çok sıkıcı görünse de askerlik görevini yaptıktan sonra iyi ki bu görevi yapmışım diyeceksiniz. Aslında gerçekten askerlik gibi askerlik yapsak çok keyif verici bir hizmet. Ama genellikle bazı memur zihniyetindeki komutanlarımız dan kaynaklanan sorunlardan dolayı askerlik size çok sıkıcı gelebilir. Fakat orada yaşadığınız deneyimler, kurduğunuz dostluklar, başınıza gelen acı ve tatlı deneyimler askerlik bittikten sonra çok güzel anılar olarak aklınız da kalır.

Askerlik yapmanıza engel bazı sağlık sorunlarınız olabilir, Allah kimseye öncelikle böyle sağlık sorunları vermesin, Amin. Bu sağlık sorunlarından bir tanesi de Boy / Kilo endeksi, oranıdır. Eğer boyunuzdan fazla yada az kiloya sahipseniz askerlik eğitiminizde size çok sıkıntı çıkaracağından bu kişilerin askerlik yapılmasına izin verilmez. Aynı zaman da 150cm boyundan kısa olanlar ve 210cm boyundan uzun olanlar askerlikten muaf olduğu gibi boyuna göre kilosu fazla yada az olanlarda askerlikten muaf olur.

Askerlikte Boy Kilo Oranları Nedir?


Aşağıdaki tabloda yer alan boy ve kilo oranlarını inceleyerek askerliğe elverişli olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.



Tablo da görüldüğü üzere örnekler verecek olursak 1. sıradaki 150cm boyunda olan bir erkek vatandaş için standart kilo oranı 55 KG'dir. Bu boya sahip birisi eğer 44 KG olursa yani 55 KG'den 10 KG daha az kiloya sahip olursa askerlikten muaf olur. Aynı zaman da bu vatandaş eğer 55 KG'den 30 KG daha ağır olursa yani 86 KG olursa bu kez de fazla kilodan askerlikten muaf olur.

Boy / Kilo Oranım Tablodakini Tutmuyor Çürük Alır mıyım?


Askerlikte boy kilo orantısızlığından dolayı direk çürük verilmez. Öncelikle tabloda yer alan boy kilonuz normalden az fazla ise yani üst sınır 180cm boyundaki birisi için 107KG'dir. Siz de bu kiloda iseniz size direk çürük vermezler, sizi askere alırlar orada kilo verip vermediğiniz gözlemlerler, bu süre içerisinde büyük ihtimalle acemi birliğinizi tamamlamış olursunuz, acemi birliğinde bu tür sorunlardan dolayı çürük almanız imkansıza yakındır, ancak usta birliğinde bu durum dikkate alınır. Ama 180cm boyundaki birisi 107 KG değil de 130 KG ise askere alınmadan direk ilk yoklama muayenesinde incelenmeye alınır ve kilo verilmesi için tavsiyeler verilip belirli bir süre sonra tekrar muayeneye gelmesi istenir.

Diyelim askere gittiniz, ustabirliğinizde askerliğinizi yapıyorsunuz, kendinizi aşırı kilodan revire sevk ettirirsiniz, revirdeki muayeneden sonra tabloda belirtilen kilolara sahip iseniz ve revir doktoru uygun görürse size kilolarınızı vermeniz için 2 ila 3 ay hava değişimi verir ve kilo vermenizi tavsiye ederek evinize yollar. Siz bu süre tamamlandıktan sonra tekrar ustabirliğinize dönersiniz, orada sizi tekrar muayene ederler ve yine kilolarınız sınırın üzerinde ise size ya direk çürük verilir, yada 2. kez hava değişimine yollarlar. 2. hava değişiminde de kilonuz da bir değişiklik yoksa çok yüksek oranda çürük verilerek askerlikten muaf olursunuz.

Tabi bu aşamlar da geçirdiğiniz süre neredeyse 7 ila 8 ayı bulmaktadır. Bu süre içerisinde biraz daha sabredip askerliğinizi normal şartlarda da tamamlayabilirsiniz.

Önemli not olarak sizi hava değişimine revir doktoru yollamaz, sizi askeri yada devlet hastanesine sevk etmekte, oraya sizi gerekli tavsiyeler içeren form ile yollamakta ve oradaki doktorun son muayenesinden sonra hava değişimine yollanırsınız.

Hava Değişimleri Askerliğimden Düşer mi?


Askerlikte 12 ay askerlik yapan askerler için sağlık sorunları ile alınan hava değişimi izni 30 Gündür. 30 günü aşan her hava değişimi askerliğinizin uzamasına neden olur. Yani 2 ay hava değişimi alan bir asker 12 ayda askerliğini tamamlaması gerekirken 13 ayda tamamlar. O yüzden hava değişimi alırken bir kez daha düşünün.