Kategori:
Öğrencilik kim ne derse desin zor meslek. Ben okumayı sevmedim, hele takım elbise giymek çoğu zaman sinirimi bozmuştur. Biraz kafa basıyor bazı şeylere ama ne bilim hocalarla kafamız uyuşmuyor genelde. Ama kafam uyuşan bir hoca olduğu zaman da acayip çalışırım onun derslerine. Daha doğrusu derste o ne anlatırsa şıppadanak anlarım, derse tekrar çalışmama bile gerek kalmaz. Ama ne hikmetse hocaların büyük kısmı öğrenciyi kendinden soğutmayı başarıyor, bende en ufak kıl tavrında hocadan direk soğuyorum. Hatta bir keresinde ortaokul 2. sınıfta bir hocam çok sinirlerimi bozdu, aradan 14 sene geçmiş hala derttir içimde. Orta okul bitene kadar bir kaç dersi hariç okul bitene kadar hiçbir dersine girmedim. Gerçi onunda durumu pek iplediği söylenemez sanırım.

Öğrenciliğin en zor kısmıda ders kitabı okumaktan bunalanlar için evde ders çalışmak. Gerçi ilgimi çeken alanda bir ders oldumu gece gündüz uyumadan deliler gibi çalışırım o derse ama dünyanın kaderidirki sadece sevdiğin derslerden oluşan bir okul yok maalesef. Keşke olsaydı tabi. Çünkü insan sevdiği konu oldumu onun üzerine öğle bir yoğunlaşıyor ki az daha zorlasa o konunun dünyada sayılı kişilerinden olacak.

Öğrenciliğin nimetleride var tabi, örneğin birçok yere ücretsiz yada çok uygun fiyata girebilme imkanı, bir hizmeti çok uygun fiyata kullanma imkanı. Bunların en başında paso gelir tabi. Mesela normal bir vatandaş otobüse 2,15 kuruş akbil basarak biniyorken öğrenci 1,10 kuruş akbil basarak biniyor, aktarmalarda ise normal vatandaş 1,45 kuruş akbil basarken öğrenci sadece 0,45 kuruş akbil basıyor. Veya müze kart almak istiyorsunuz, bunun için normal vatandaş 40 TL'ye müzerkart alırken öğrenci yanlış hatırlamıyorsam 15 TL'ye müze kart alıyor.

İşte bu gibi durumlarda kullandığınız paso için öğrenci belgesi gerekli oluyor. Tabi bide bunların yanında askerlik muayeneleri ile işe girişlerde de sizlerden öğrenci belgesi hep istenir.

Öğrenci belgesi alma, sorgulama ve doğrulama

Peki öğrenci belgesini nasıl alınır?


En başta okuduğunuz okuldan tabiki. Birde e-devlet diye tabir ettiğimiz turkiye.gov.tr'den öğrenci belgesi alabilirsiniz.

Öğrenci belgesi sorgulamak ve öğrenci belgesi almak için tıklayın.

Belgeyi almak için E-devlet şifrenizle giriş yapmak zorundasınız. Giriş yapınca aşağıdaki sayfaya ulaşacaksınız, sağ tarafta gördüğünüz işlem kısmının detay linkine tıklayınca PDF formatında öğrenci olduğunuzu gösteren belge karşınıza çıkacak. Öğrenci olduğunuzu gösteren bu PDF öğrenci belgesini bilgisayarınıza indirmek için belgenin 1-2 cm sağ üst tarafında dosyayı indir butonu var, ona tıklayıp belgenizi kolayca bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Eğer öğrenci belgenizi indirmeden direk yazıcıdan yazdırmak istiyorsanız açılmış olan PDF belgesinin hemen üstündeki yazıcı simgesine tıklayıp yazdırabilirsiniz.

Öğrenci belgesi sorgulama, öğrenci belgesi alma

Öğrenci belgesinin doğruluğu nasıl kontrol edilir?


Öğrenci olarak öğrenci belgesini iş yerine veya başka bir kuruma verdiniz. Peki bu kurum bu belgenin doğru olduğunu nasıl anlayacak? Tabiki gene e-devlet üzerinden belgenin barkod numarası ile sorgulama yaparak.

Öğrenci belgesinin doğrulunu kontrol etmek için tıklayın.

Öğrenci belgesini barkod numaralası ile doğrulamak için e-devlet şifrenize gerek yoktur. Sadece öğrenci belgesinin üzerindeki barkod numarasını ve öğrencinin T.C. Kimlik numarasını bilmeniz yeterlidir. Açılan sayfada karşınıza aşağıdaki ekran gelecek.

Öğrenci belgesi gerçekliğini doğrulama

Öğrenci belgesi barkod numarası

Burada yapmanız gereken öğrencinin T.C. Kimlik numarasını gerekli kutuya girmek ve öğrencinin size getirdiği öğrenci belgesinin sağ üst tarafında yer alan barkod numarasını Barkod No alanına girmek olacak. Devam et butonuna tıkladıktan sonra, size hizmet şartları sözleşmesi ekranında şartları kabul edip etmediğiniz sorulacak, şartları kabul edip devam et butonuna tıkladığınız da öğreciye ait öğrenci belgesinin PDF formatındaki haline sizde ulaşabileceksiniz. Gerektiğinde bu belgeyi sizde bilgisayarınıza indirebilir yada direk yazıcıya gönderebilirsiniz.

- - - - -
Sorgulamalar:

Öğrenci olduğunuzu gösteren belgeyi nasıl alırsınız. Öğrenci belgesi nereden alınır. Öğrenci belgesi indir. Paso nasıl alınır. Paso nasıl çıkartılır. Paso çıkartmak için gerekli öğrenci belgesini e-devletten indirin. Öğrenci belgesi doğruluğunu sorgula, kontrol et.