Kategori:
Yıl 99 Kasım civarı ben liseye yeni başlamışım. Bölümümde Meslek Lisesi Bilgisayar Programcılığı. Ama bilgisayar biliyor musun desen Ali Poyrazoğlu'nun Arkadaşım Şeytan isimli 1988 yapımlı filminde bir kere monitörlerini gördüğümü hatırlıyorum o zamanlar, filmde bir odaya giriyorlardı, masaların üzerinde monitörler vardı, orada yeni şeytan bunlar diye tanıtıyordu bilgisayarları, onun dışında Turist Ömer Uzay Yolundaki kompiter gibi biliyorum. Neyse girdik liseye ama o zamanlar süper 3lü koalisyon başta, e haliyle biz halkın derdi ne olabilirki başka. Bilgisayar programcılığına yazılmışız ama okulda bilgisayar yok. Bilgisayar öğreniyorum isimli bir siyah kaplı bir kitabımız var. Yani bilgisayar programcılığı okuyoruz ve bilgisayar dersi alıyoruz ama ortada bilgisayar namına birşey yok. Ah ulan Ecevit-Bahçeli-Mesut koalisyonu, ahhhh. Allah bir daha öyle günler göstermesin bizlere (Amin). Dersimiz bilgisayarın iç parçalarına geldi. Ama onların resmi yok kitap da. Hoca, anakartı anlatıyor, slotları anlatıyor, diyor içinde anakart diye birşey var, işte içinde siyah (ISA slot) ve beyaz (PCI slot) böyle yan yan giden slotlar var vs. vs. ben ise ne olduğunu bilmediğim için kafamda starwarsdaki uzay mekiklerine benzer cisimler gibi hayal ediyorum. Daha önce hiç görmediğim birşeyi ne kadar kafanda hayal edebilirsen artık.

Okul bir kaç ay geçti, o zamanlar TV'ler de yeni bir reklam dönmeye başladı. İlk Veezy Go kampanyası, abiminde bir takıntısı var, TV'de daha önce görmediği ama çok ilginç gelen hemen her teknolojik ya da mekanik aleti almaya heveslidir. Dedi ben bilgisayar alıyorum. O zaman ne kadar sevindiğimi tarif bile edemem. Tabi nerden bilelim kazığın budaklısını bile mumla arayacağımızı.

veezygo

veezygo kutusu

İlk Veezy GO kampanyası 2 adet PC veriyordu, birisi PII 400 mhzlikti (o dik duran işlemcilerden), diğeri ise gene 400 mhz ama işlemci gücü PIII idi. Abim PIII işlemcili versiyonunu almıştı. Tam tamına fiyatı 1600 $ + KDV idi. 36 ay taksitle.

Veezy GO parça özelliklerine gelicek olursak liste aşağıdaki gibi:

  • İşlemci : P3 400 Mhz

  • Ram : SD 32 MB bellek

  • Ekran Kartı : 4 mb On board ekran kartı

  • Stereo ses kartı

  • Harddisk : 4 GB

  • CD-Rom : 40x

  • Disket sürücü: 1.44 floppy disk (böyle yazınca daha afili oluyor diye hep iki defa isim yazardı bilgisayarcılar)

  • 56K Internal modem

  • Monitör : 15" tüplü monitör (Düşük radyasyonlu)

  • Aparatlar : Klavye, Mause, Mausepad, 2'li hoparlör, 1 mikrofon (Allah için hoparlör ve mikrofon iyiydiler)

  • Midi ATX Kasa

  • Windows 98 işletim sistemi

  • Tutar : 1600 $ + KDV X 2001 krizi.


Bilgisayar insanlarımız tarafından pek tanınmış bir alet olmadığı için fiyatını millet pek kestiremiyordu. Bu adamlar sermaye ve tv reklamlarıyla piyasaya birden bir giriş yaparak uçuyoruuzzzzzz diye o kadar reklam yaptılar ki, bilgisayarları kapan kapana. Acaba bu ucuz mu pahalı mı? diye kimse fiyat sorgulamıyor. Çatır çutur alıyorlar bu bilgisayarları. Gerçi bu firmalar bizi kazıklamaya bayılıyor, bizde kazık yemeye. Aynen iPhone'larda olduğu gibi. Apple Türkiye'de mağaza açmadan önce Gold bilgisayar, Turkcell falan telefonları ortalama 3Bin TL'lerden falan piyasaya sürüyorlardı, Apple Türkiye'de resmi satışa başlayıp fiyatını 2.149 TL olarak belirleyince adamlarda yüzsüzlüklerinden hiç taviz vermeden 3000 - 851 = 2149 diye bir hesap yapıp sonra ne kadar indirim yaptıklarını buluyorlar ve yaptıkları reklam aynen şu şekilde, 3.000 TL değil 2.149 TL %29 indirimli diye pişkin pişkin reklam yaparak satıyorlar.  Tabi bu 3.000 TL civarı fiyat açıkladıkları ortalama rakamlardır, kimisinde daha ucuz olabilir, sadece kazık boyutunu net göstermek için bu rakamdan örnekledim.

İşte bizimde Vestel Veezy GO'dan yediğimiz kazık nasıl diye öğrenmek için kısaca bir hesap yapmak gerekirse; abim motor tamircisi, o yüzden o zamanki ve şimdiki motorsiklet fiyatları üzerinden örnekleyeceğim. Gerçi ülkemizde o zaman göre motosiklet fiyatlarıda ucuzladı ama genede aradaki farkı görmemek imkansız.

1999 Kasım ortası dolar kuru 480.170 TL x 1600 dolar + KDV = 906.560.960 TL.
1999 Kasım civarı bir MZ 301 Sporstar motorsiklet fiyatı o zamanlar aşağı yukarı 1.230.000.000 TL KDV dahil

Aradaki fiyat farkı: 1.230.000.000 TL - 906.560.690 TL = 323.439.310 TL fiyat farkı mevcut. Bunu aradaki yüzde farkına vuracak olursak %26,30

Günümüzde ortalama çok iyi bir masaüstü bilgisayar 2.000 TL, bugün MZ motosikletinin şu anda sıfır piyasada olsa fiyatı 7.000 TL

7.000 TL - 2.000 TL = 5.000 TL, bu fiyatlarında aradaki fiyat yüzdesini hesaplayacak olursak tam tamına %71,43 fiyat farkı var.

Yani o zamanlar bir MZ motosiklet fiyatıyla ancak bir bilgisayar satın alabiliyor ve elimizde sadece 323.439.310 TL kalırken, şimdi bir MZ motosiklet fiyatıyla çok iyi özelliklere sahip bir bilgisayardan 3 tane alınabiliyor ve arada 1.000 TL'de artıyor.

O zamanlar bu tür aletler TL üzerinden değil dolar üzerinden taksitlendirilmekteydi. Bütün bunlar yetmemiş gibi 36 ay taksitle aldığımız bu bilgisayar bir müddet sonra 2001 krizine denk gelip doların 2 katına çıkmasıda eklenince, çekilen çileyi ifade etmek oldukça zor oluyor.

veezygo1000mhz

Vee son olarak asıl çarpıcı nokta, biz bu bilgisayarı aldığımızdan bir kaç ay sonra, sanırım 2000 yazıydı, belki yanlış hatırlıyor olabilirim, sizler düzeltin. Yeni bir kamkanya başlattılar, uçuyoruzzzz 800 MHZ ve 1000 MHZ diye. Buradan da anlaşıldığı gibi bu adamlar zaten piyasada böyle ürünler varken gitmişler bir iki sene öncenin özelliklerini toplayıp getirip bize itelemişler. Tabi bu kısım benim fikri analizim.

Kısaca bu bizim şerefsiz bazı firmalar bizleri zamanında böyle düdükledi, kimbilir daha kimleri böyle düdüklemişlerdir. Allah bizi bunların şerrinden korusun. Amin.