Kategori:


İnternet dünyası geçen yıla kadar (2004) özel görsel efektler javascript ve dhtml destekleri ile yapılmaktaydı. 2004 yılından sonra gelişen teknoloji ile web 2.0 denilen döneme geçildi ve bir sayfadan başka sayfaya geçmeden aktif işlemler yapılabilmeye başlandı. Bu dönemde bunu en çok kullanan sistem wordpress denilen e-günlük oluşturma yazılımı oldu. Bildiğiniz gibi birçok kişi wordpress sayesinde günlük tutuyor, aynı benim gibi.

Wordpress sistemi ile açılan günlüklere hergün binlerce yorum eklenmekte, bu yorumlarada yorum yazan kişiler linkler ekleyebilmekteler. Google sitelerin kalitelerini büyük oranda pagerank'lara göre belirlemekte. Peki Google bu pagerankı neye göre belirliyor derseniz, pagerankı bir sitenin diğer sitelerden aldığı linklere ve link aldığı sitelerin pagerank değerlerine göre belirliyor. Yani sizin bir siteniz var ama google sizin sitenizin iyi yada kötü olduğunu bilmiyor, bir başka site daha var ortada bu site ise daha önceden iyi site olduğunu kanıtlamış ve pagerankı 5 olmuş. Bu site sizin sitenizdeki bir yazıyı beğeniyor ve kendi sitesinden sizin bu yazınıza link veriyor. İşte Google bu pagerank sahibi sitenin sizin sitenize verdiği linki referans sayıyor ve bu sayede sizin sitenizede iyi site gözüyle bakmaya başlıyor. Böylece sitenizinde pagerank alma imkanı doğuyor.

İşte Google bu pagerank sistemi üzerine kurduğu sistemi sayesinde arama yapısını oluşturuyor. Blog sitenizin ziyaretçileri sizin konularınıza yorum yazarken eklediği linkler ile diğer sitelere siz istemedende olsa sizin sitenizden link vermiş ve Google nazarında o siteye bir nevi kefil olmuş oluyorsunuz. İşte bu sorunların önüne geçmek için Google No Follow ve Do Follow diye bir sistemini çıkarttı.

Peki nedir bu Dofollow ve Nofollow?


Google siz bir siteye kefil olarak görünürseniz eğer o site virüs yayan, illegal iş yapan bir site ise onla birlikte siz ona kefil olduğunuz için sizede aramalarda kötü muammele yapabilir. Google insanların bundan zarar görmemeleri için o siteye kefil olup olmadığını belirtmen için dofollow ve nofollow kodlarından birini ekleyerek kararını vermeni istedi.

Eğer siz bir siteye link verirken ona Google nazarında kefil olmak istiyorsanız verdiğiniz linkin içerisine rel="dofollow" kodunu eklemelisiniz, eğer ben bu siteye link veriyorum ama kefilde olmam diyorsanız verdiğiniz linkin içinne rel="nofollow" kodunu eklemelisiniz. Örneği aşağıda;

Eğer siteye kefilseniz bu şekilde, yani Dofollow link:

<a href="http://siteadi.com" rel="dofollow">site adı</a>

Eğer siteye kefil değilseniz bu şekilde, yani Nofollow link:

<a href="http://siteadi.com" rel="nofollow">site adı</a>

Böylece hem Google'a kaliteli sitelere hak ettiği değeri vermesinde yardımcı olucaksınız hemde zararlı siteleri Google'dan uzaklaştırmış olucaksınız.